Login

Register

User Registration
or Stäng

Mytologi (Blå Kulla)

Blå Kulla och Historia 

Ön är också kallad "Blåkulla" och även endast "Jungfrun". Nationalparken är en av Sveriges mest sägenomspunna. Blåkulla är enligt myten den plats dit häxorna åkte på skärtorsdagen för att möta Satan och fira häxsabbat. I sitt samlingsverk "Historia om de nordiska folken" från 1555 talar ärkebiskopen och kartografen Olaus Magnus om ön Jungfrun som en plats där nordiska häxor under vissa tider av året lär hålla möten för att pröva sina trollkonster och signerier. Blå Jungfrun finns även inritad i Olaus Magnus sjökort Carta Marina från år 1539. Sjömän har under långa tider undvikit denna plats och historierna om platsen är otaliga. Om man tar en sten med sig från ön så sägs det att man kommer att ha otur tills stenen återförs till ön. Huruvida otur verkligen är orsakad av stenen eller bara en händelse vet man ju inte. Men M/S Solkust kör årligen ut ett antal stenar för att återbördas till sin naturliga plats.
Mer om Blå Jungfruns övernaturliga krafter.

Mer om våra fasta turer

 

Välkomna till våra fasta turer 

Våra fasta turer är:

Blå Jungfrun (väderberoende)

Skärgårdskryssning genom Oskarshamns södra skärgård (oberoende av väder)

Trevliga räkkryssningar (oberoende av väder)


OBS! Ev. avvikelser från angivna dagar och tider framgår vid bokning eller via telefonsvarare 0491-19777 om avvikelsen är pga av väder.

 

Turlista:

Turlista för utskrift  

 

M/S Solkust utgår från Brädholmskajen i Oskarshamn samt hamnen i Byxelkrok

Vi har en liten kiosk ombord där ni kan handla kaffe/thé, läsk, bulle, muffins, kaka eller glass. Vi har fullständiga rättigheter för er som önskar något starkare.
Önskar man ta med egen ”picknick” så går det alldeles utmärkt, dock inte alkoholiga drycker under perioden midsommar tom augisti.

Boka "online" eller via Oskarshamns turistinformation 0491 77072.
Detaljerad turlista länkas ni till här.

 

Om fartyget

 

Fartygsfakta M/S Solkust

Antal passagerare: 80/59 Bruttovikt: 39 ton
Sittplatser under däck vid bord: 54
Över däck vid bord: 54
Fart: 9 knop
Längd: 18,5 m Fartområde: D / E
Bredd: 4,4 m Byggår: Solkust 1953, ombyggd 1993


Företaget Solkustturer AB

Säsongen startar i mitten av april och avslutas i oktober. Cirka 60% av omsättningen ligger baserad på turistnäringen och övriga 40% på charter verksamhet till företag, föreningar och privatpersoner.

Historia M
M/S Solkust
Fartyget (Kung Agne) byggdes helt i trä med stålspant på Fisksätra varv i Nacka 1953, där den bland annat nyttjades som skolskjuts i Stockholms skärgård. Efter många turer köptes den av Herbert Palmquist 1988, som tillsammans med vännen Kenneth Sundström byggde om den till vad den är idag. Fartyget är kvar i familjen även om "skepparn" Herbert nu gått i pension. Ombyggnaden var mycket lyckad och fartyget kan idag stoltsera med att kunna ta samtliga (80 st) passagerare på däck.
På grund av nya läckstabilitetskrav kan vi från och med 2010 endast ta 59 passagerare i fartområde D. Vilket innebär 59 pass till Blå Jungfrun och 80 pass till övriga turer.

 

 

 

 

Powered by KONEA IT-konsult, Oskarshamn